Opleiding

Paardencoach worden

Het doel van de opleiding is studenten een brede, gedegen en kwalitatief sterke basis als paardencoach meegeven, waarmee ze direct aan de slag kunnen. De gehele opleiding is gericht op het direct kunnen toepassen in de praktijk. De basis van de opleiding is gegrond op wetenschap gecombineerd met praktijkervaring. Op deze manier kan het Europees Opleidingscentrum Paardencoaches haar studenten de hoogst mogelijke kwaliteit bieden.

De reguliere 7 maanden opleiding is geaccrediteerd als kort beroepsonderwijs en daarmee vrijgesteld van BTW.

Opbouw programma van de opleiding

Blok 1: Persoonlijke groei
Kwaliteit kunnen leveren als coach, betekent allereerst kennis hebben over jezelf. Wil je als coach succesvol zijn, dan is het noodzakelijk om te weten wat jouw eigen kwaliteiten zijn en wat jouw persoonlijke ontwikkelpunten zijn. Zo voorkom je dat je jouw ontwikkelpunten gaat projecteren op een deelnemer en kun je jouw kwaliteiten inzetten ten behoeve van de deelnemers. Een intensief blok waarbij je als persoon gegarandeerd groeit.

Blok 2; Coachtechnieken
Paarden maken enorm veel los bij mensen. Het is een krachtige manier van coachen. Maar je moet als coach wel in staat zijn om te gaan met dat wat er los komt. Als coach is het essentieel om te kunnen herkennen waar een deelnemer in het proces zit. Je moet weten hoe je de deelnemer hier verder in kunt begeleiden. In dit blok leer je de vaardigheden die je als coach minimaal nodig hebt bij het coachen of trainen van individuen en teams.

Blok 3: Kennis van paarden
Kennis over paarden in hun natuurlijke omgeving en in een coachomgeving. Natuurlijk is een uitgebreide hoeveelheid kennis noodzakelijk om dat wat het paard vertelt, op de juiste wijze te gebruiken in het coachproces. Je moet onderscheid kunnen maken tussen paardeigen gedrag en spiegelend gedrag, gedrag in de natuur en gedrag tijdens het coachen. Tijdens dit blok gaan we in op het natuurlijke gedrag van het paard. Waar komt het vandaan en wat betekent het. Wat is de relatie tussen gedrag en de communicatie van paarden, welke zintuigen gebruikt het paard, wat zijn typische gedragingen, hoe leren paarden en wat is daarvan de invloed op hun rol als coachpaard.

Blok 4: Coachen met paarden
Kennis van het coachen met paarden. Er zijn verschillende manieren hoe het paard ingezet kan worden als hulp bij het coachen. Tijdens deze opleiding leer je de essentie van het coachen met paarden op basis van gedrag van het paard te combineren met het coachen op basis van de vier assen uit de Neuro Semantiek. Daarnaast leer je diverse methoden en krijg je verschillende oefeningen voor zowel individuele coachsessies als trainingen voor teams. al deze kennis en methodieken kun je met elkaar combineren. Op deze manier heb je een stevige basis waarmee je direct kunt werken en waar vanuit je je eigen stijl verder kunt ontwikkelen. Het EOCP streeft er naar dat iedere paardencoach zijn eigen stijl ontwikkelt vanuit zijn of haar kernkwaliteiten. Zo keer je als coach ook je eigen kwaliteit na te streven en wordt paardencoaching geen truckje.

Blok 5 Ondernemerschap
Coachen met paarden is een geweldig beroep, maar dan moet je wel klanten hebben, anders valt er niet zo veel te coachen. Juist omdat de praktijk laat zien dat veel coaches het moeilijk vinden om een volledige boterham te verdienen met het coachen met paarden, wordt er extra aandacht besteed aan het ondernemerschap. Want kies je er voor om paardencoach te worden, dan kies je indirect ook voor het ondernemerschap. Tijdens dit blok wordt er gekeken naar jou als ondernemer. Wat onderscheidt jou van andere paardencoaches? Welk soort mensen wil jij coachen of trainen en waarom? Wat heb jij hen te bieden en wat verwacht jij van de klant. Hoe wil jij je positioneren en met welke middelen ga jij dat doen? Hoe ga jouw productenaanbod zo opbouwen dat je een klant voor een langere periode iets te bieden hebt i.p.v. iedere maand opnieuw nieuwe klanten te moeten zoeken? Kortom, hoe bouw jij jouw onderneming op en zorg je er voor dat je hier je boterham mee kunt verdienen!

Blok 6: Examen
Tijdens het examen wordt er gekeken naar jouw kennis en jouw vaardigheden. De kennis wordt getoetst in een theorie-examen en zal over alle stof van de opleiding gaan. Voor het praktijkexamen wordt van je verwacht dat je een klant zoekt passend bij je doelgroep, daar een voorstel voor uitbrengt en voor deze klant een training of coachsessie verzorgt. Dit hele proces wordt vervolgens beoordeeld. Je bent geslaagd voor de opleiding wanneer zowel het theorie-examen als het praktijkexamen met een voldoende zijn afgerond.

Voor wie
Deze HBO + opleiding is voor iedereen die wil leren hoe je paarden als hulpmiddel kunt gebruiken tijdens coachsessies, trainingen of therapeutische sessies. Voor deelname moet er aan een aantal opleidingseisen voldoen zijn. Ervaring met paarden is belangrijk, evenals jouw interesse in mensen en een dosis zelfkennis. Ook is het belangrijk dat je de bereidheid hebt te werken aan je ontwikkelpunten. De specifieke toelatingsvoorwaarden kun je vinden onder vooropleiding/ toelatingseisen.

Voorbereiding/ studiebelasting

De algehele studiebelasting voor de opleiding komt op 104 uur, waarvan 23 uur tussen de opleidingsdagen en ter voorbereiding op het examen. Afhankelijk of je Intensive of the Regular volgt, verdeel je deze studiebelasting over 3 of 7 maanden.

Examen
De opleiding wordt afgesloten met een examen. Het examen bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Het theorie-examen gaat over alle stof die behandeld is tijdens de opleiding. Tijdens het praktijkexamen word je beoordeeld op het hele proces; van het zoeken van de klant tot het daadwerkelijk uitvoeren van de coachsessie of training. Het examen wordt afgenomen door minimaal twee examinatoren, waarbij getoetst wordt op alle aspecten uit de opleiding. Certificaat; wanneer het gehele examen met een voldoende is afgerond, ontvang je een certificaat van het EOCP als bewijs dat je de opleiding met goed gevolg hebt doorlopen.

Menu