Kinderen coachen; Kennis Noodzakelijk

Kinderen coachen; Kennis Noodzakelijk

Kinderen coachen; Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Ongetwijfeld, maar wel met de juiste kennis en vaardigheden!!

Wanneer je werkzaam bent als coach komt er een dag waarop een ouder vraagt of jij haar of zijn kind kunt helpen. Het kind is gek op paarden en dat zou de manier zijn om het kind te helpen. Jij wilt vanuit je oprechte intentie om te helpen, het kind heel graag helpen. Maar kun je zomaar kinderen gaan coachen als je daar geen ervaring of opleiding in hebt? Is jouw eventuele ouderschap, jouw affiniteit met kinderen gecombineerd met je werk als coach voldoende om kinderen te begeleiden?  OP een uitzondering daar gelaten, denken wij van niet.

Waarom kinderen kwetsbaar zijn in de begeleiding
Kinderen is een enorm kwetsbare doelgroep. Hun hersenen zijn nog onvoldoende ontwikkeld om altijd oorzaak en gevolg te herkennen, al helemaal niet als het om zichzelf of ouders gaat. Daar waar emoties een grote rol spelen. Hun hele systeem is nog gebaseerd op leren door te doen en te zien. Hun afweermechanismen worden ontwikkeld op basis van wat ze meemaken en veel gedrag wordt van ouders onbewust overgenomen door het dagelijks te zien en te ervaren.

Een coach kan een positief of negatief effect hebben
Als coach of therapeut heb je een rol voor kinderen die veel impact kan hebben. Kinderen begeleiden en laten werken met paarden kan heel onschuldig lijken, maar grote gevolgen hebben. Kinderen begeleiden gaat veel verder dan het werken met paarden. Kinderen zijn kwetsbaar, zien jou als de autoriteit, de persoon die het weet. Ze vertrouwen je. Jij voelt als coach verbinding met het kind, empathie of herkent zich misschien wel in de problemen van het kind. Je doet je uiterste best, geeft je 200% en hebt in dat proces niet door dat je onbewust meegaat in het systeem van het kind; bestaande patronen versterkt i.p.v. oplost. Een goedbedoelde opmerking wordt bepalend voor het denken van het kind, belangen en doelen van ouders neem je ongemerkt mee in je behandelwijze en worden leidend of je vraagt het kind oefeningen te doen die het nog niet aankan omdat dit op die leeftijd nog niet kan.

Serieus werken met kinderen is jezelf serieus ontwikkelen

Als je kinderen op een goede manier wilt begeleiden, is het noodzaak om te weten hoe kinderen zich ontwikkelen. Sociaal emotioneel, cognitief en

lichamelijk. Je moet weten hoe het brein zich ontwikkelt, wat het kind al wel en niet kan, wat het effect van hormonen is, hoe de leerfasen verlopen, hoe ze informatie verwerken, welke gehechtheidsstadia er zijn, welke problemen er kunnen zijn in de gehechtheid en hoe je dit herkent en hoe de spraak en taalontwikkeling werkt.  En dan hebben we nog de herkenning van problemen in de genoemde onderwerpen en hoe je deze kunt herkennen en behandelen.

Wil je series met kinderen werken, dan is het aan te raden hier een gedegen opleiding voor te doen. Dan kun je ook echt een verschil maken voor een kind dat een positieve impact heeft op de rest van zijn leven.

Meer weten over de opleiding tot kindercoach

Menu