Coachen met paarden; de ultieme balans tussen kennis, ervaring en beleving

Coachen met paarden; de ultieme balans tussen kennis, ervaring en beleving

Dat het paard in de begeleiding een waanzinnig sterke bijdrage levert, is meer dan duidelijk. Maar of de begeleiding ook daadwerkelijk succesvol is, is afhankelijk van de kwaliteiten en ervaring van de begeleider.

Een nieuw of een oud inzicht?
Dat wat er gebeurt en loskomt bij het paard moet zorgvuldig begeleid worden door een coach. Een coach moet daarom weten welke technieken hij kan inzetten om van de vrijgekomen inzichten leermomenten te maken. Vaak zijn de inzichten die mensen opdoen al bekend bij hen. Een leuke toets hierin is om mensen die een dagboek bijhouden te vragen eens terug te lezen of ze een inzicht al eerder hebben gehad. In veel gevallen zullen ze teruglezen dat ze dit inzicht jaren geleden ook al hadden. Het is heel menseigen om patronen langdurig te herhalen. En daar horen steeds dezelfde inzichten bij.

Kennis van mensen
Patronen worden pas veranderd als je in staat bent om iemand te begeleiden van dat inzicht naar een verandering. En daar is kennis als coach voor nodig. Kennis van de verschillende soorten patronen, gedragingen, overtuigingen, maar ook kennis over emoties, gevoelens, de werking van het brein en emoties, hoe trauma zich ontwikkelt, hoe mensen leren, informatie verwerken etc. etc. Deze kennis zorgt er voor dat je als coach herkent wat er gebeurt en wat je daarmee kunt doen.

Ervaringen begeleiden
Daarnaast is het belangrijk dat je een coachee leert begeleiden vanuit een ervaring. Het werken met paarden is tenslotte een Ervaringsgericht coachmethode. Alleen praten over problemen en oplossingen is namelijk niet effectief. Ook steeds meer psychologen accepteren dit gegeven. Het kunnen begeleiden van een coachee naar en door zijn pijn heen, helpt om niet alleen te weten wat een probleem is, maar om dit ook te snappen op gevoelsniveau. Dit is nodig voor de herkenning en verwerking. Het is misschien onnodig om te zeggen hoeveel erger je het voor een coachee kan maken als je dit niet tot het einde goed kan begeleiden en als een coachee bijvoorbeeld door angst, onveiligheid of onkunde van de coach halverwege de ervaring het proces stopt. Dit gebeurt helaas te vaak (ook bij niet paardencoaches) waardoor de angst om dit proces nog eens aan et gaan, nog groter kan worden. Maar ook de gedragingen die hier uit voortvloeien versterkt worden in het dagelijks leven. Daarom is kennis en kunde met het begeleiden van lichaamsgericht en emotiegericht werken noodzaak. Juist omdat paarden de veiligheid bieden om de emoties te laten zijn of zelf activeren.

 

 

 

Kortom om te coachen met paarden is het hebben van een paard en een coachee alleen niet voldoende. Het is juist de combinatie van kennis van mensen, coachen, processen, gedrag van paarden en het Ervaringsgericht werken wat een coach die werkt met paarden goed maakt.

Menu