Begeleid jij Nederland bij het zoeken naar een nieuwe baan?

Begeleid jij Nederland bij het zoeken naar een nieuwe baan?

Een toenemend aantal Nederlanders gaat in 2019 actief op zoek naar een nieuwe baan. Dat het vinden van een nieuwe baan bij veel Nederlanders op de lijst met goede voornemens staat, blijkt uit de forse stijging van het aantal sollicitaties in januari 2019.

Ook vorig jaar was januari een piekmaand. Het aantal sollicitaties was dit jaar echter dertien procent hoger dan in januari 2018. Hieruit blijkt dat meer mensen wisselen van baan in deze toch al krappe arbeidsmarkt. In een wereldwijde enquête van Hays onder 4.500 mensen geven werkenden als voornaamste reden om te wisselen van baan dat het tijd is voor verandering (40 procent). Daarnaast zorgt het gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden op de huidige werkplek dat mensen verder kijken (negentien procent).

Het interessante is dat als je mensen die willen wisselen vraagt wat ze gaan willen doen dat ze dit in veel gevallen niet goed weten. Ze weten dat het tijd is voor verandering, ze kunnen aangeven wat ze hen minder bevalt aan de huidige functie, maar kunnen een nieuwe baan niet goed omschrijven.

Jezelf kennen voor de juiste baan
Uit mijn ervaring in het begeleiden van mensen naar nieuw werk komt dit omdat het grootste deel van de mensen zichzelf onvoldoende kent. Veel mensen zijn na hun studie blij met het vinden van een baan en “rollen” daar als vanzelf in. Ze blijven een poosje plakken en ontwikkelen zich in de richting van de baan waar ze in zitten. Vraag je ze of dit ook de baan is die ze voor ogen hadden na hun studie, dan reageert 8 op de 10 mensen daar ontkennend op.

Hoe langer mensen in de functies zitten waar ze zogenaamd zijn” ingerold”, hoe lastiger het is om weer te ontdekken wat je echt leuk vindt en te geloven dat dit ook nog mogelijk is. Twintigers geloven dat alles nog mogelijk is terwijl veertigers zich inmiddels gebonden en beperkt voelen door een hypotheek, een gezin en de opgedane ervaringen.

De uitdaging als coach
Wanneer iemand besluit om op zoek te gaan naar wat hij echt wil, dan is het jouw uitdaging als coach om iemand eerst zichzelf te leren kennen en dan proactief op zoek te gaan naar een functie die past bij zijn passie en kwaliteiten. Het leren creëren van een eigen leven i.p.v. passief aan te nemen wat op je pad komt en concessies te doen je dromen, is een dankbaar proces. Mensen die hun baan opzeggen en voor zichzelf beginnen, die zich laten omscholen om in een compleet ander vakgebied te gaan werken, die de baan vinden die ze als 20-jarige al ambieerden…. Allemaal zijn ze jaren later nog steeds dankbaar voor deze keuzes. En ik… ik ben dankbaar dat ze blij zijn?

Menu